Καλώς ήρθατε στον ξενώνα Ήδιστον στο Λέχοβο
Φλώρινα 1
Φλώρινα 2
Φλώρινα 3

Φλώρινα

Φλώρινα, μια μικρή πόλη σας περιμένει, για να δείξει ότι μακριά από τα μεγάλα αστικά και εμπορικά κέντρα της χώρας μπορεί να υπάρξει μια άλλη ζωή ήρεμη και μοναδική, που συνδυάζει ποιότητα, ζωντάνια και ομορφιά.

Ήταν και είναι ακόμα μια πόλη γραφική, φιλόξενη χαμογελαστή! Πλούσια η βλάστησή της και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ο Σακουλέβας, το ποτάμι που τη διασχίζει, εφοδιάζει την περιοχή με άφθονο νερό. Είναι μια παλιά πόλη. Οι ρίζες της κρατάνε από το Βυζάντιο, μόνο που τότε δεν ονομαζόταν Φλώρινα αλλά «Χλωρός».

Το πιο ωραίο κομμάτι της είναι το κέντρο. Έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, τελείως τοπικό και ξεχωριστό. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από το ότι πολλοί σκηνοθέτες το έχουν χρηιμοποιήσει σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στις όχθες του ποταμού της διατηρούνται, ακόμα, πολλά σπίτια που κτίστηκαν τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Τα περισσότερα είναι διώροφα με κλειστούς εξώστες, λίγα παράθυρα στο πέτρινο ισόγειό τους – που παλιά χρησίμευε για αποθήκη – και πιο πολλά στον απάνω όροφο που ήταν το «κονάκι» της κάθε οικογένειας. Τα σπίτια της Φλώρινας έχουν όλα κεραμίδια κι αυτό δίνει μια ιδιαίτερη γοητεία σ’ αυτή την πόλη. Οι άνθρωποί της – φιλόξενοι και ευχάριστοι – καλωσορίζουν τον κάθε επισκέπτη που θα πατήσει το πόδι του στην πόλη τους και, με πολύ καμάρι, τον ξεναγούν στα τέσσερα, αξιόλογα μουσεία τους: το Αρχαιολογικό – Βυζαντινό, το Λαογραφικό του Συλλόγου «Αριστοτέλης», το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Πινακοθήκη των καλλιτεχνών